В Барутин почетоха паметта на жертвите на възродителния процес

В Барутин почетоха паметта на жертвите на възродителния процес

В Барутин почитаме свидните жертви на „възродителния процес“, да не забравяме тези мрачни събития, но и да припомним, че ние съзнателно сме избрали тази борба за демокрация и отстояване на името да бъде без оръжие да бъде пътят на единението. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов на възпоменателен митинг в Барутин по повод 52 г. от събитията, свързани с първия етап от принудителната смяна на имената в Родопите. От създаването на ДПС преди 34 г. ние проповядваме, че постигаме всички наши общочовешки цели за защитата на достойнството, на правата на всички български граждани по демократичен начин, без оръжие, допълни Летифов. Народни представители, кметове, общински съветници от ДПС, жители на Барутин и гости присъстваха на възпоменателния митинг, предаде БНР.

Почитането на жертвите на възродителния процес е и напомняне, че именно борбата за името, за религията, за достойнството на българските мюсюлмани, докара демокрацията в нашата родина, заяви Халил Летифов. Той акцентира в словото си, че това е съзнателен избор за „борба без оръжие, без противопоставяне или омраза, на основата на единението, единството, заедността“. По този начин 34 г. ние отстояваме демокрацията, законността, мира, териториалната цялост на нашата родина, каза народният представител от движението. Според него и днешните събития потвърждават, че демокрацията се отстоява всеки ден и се защитава на всички избори.

ДПС винаги уважава и подкрепя различието, защото тази хармония от различия прави по-красив света, създава условия за конкуренция и повече развитие, каза Хайри Садъков, депутат от Смолянски район. Той препоръча и в Доспат да не се преследват „различните, които са подкрепяли ДПС или която и да е друга партия“. Неговите думи прозвучаха по повод постъпили сигнали от местни жители от Барутин. ДПС до ден днешен отстоява демокрацията, а в последните година- две ДПС носи със своите действия баланс в държавата, за да има държавност, допълни Садъков.

Вирни се горе