В 3-дневен срок ни уведомяват, ако пътуваме без винетка

В 3-дневен срок ни уведомяват, ако пътуваме без винетка

Уведомяват ни до 3 работни дни след установяване, че сме пътували без платена винетка. Това реши регионалната комисия в НС, гласувайки на второ четене Закона за пътищата. Ще ни уведомяват и чрез SMS.

Спор възниква дали този срок е разумен за неплатена ТОЛ такса. От МРРБ поискаха уведомлението да е до 14 дни, защото ведомството нямало как да се справи технологично. За такъв срок настоя и АПИ. Според омбудсмана Дияна Ковачева обаче този срок от 14 дни е твърде дълъг. През този период хората щели да трупат глоби.

Депутатите поспориха дали да не се удължи срокът за неплатена ТОЛ такса обаче.

След което записаха още, че ще ни уведомяват и за изтичане срока на винетката по мейл или с текстово съобщение.

Припомняме за случая с жителите на софийското село Пролеша, на които бяха наложени нарушения за стотици хиляди левове за винетни такси, въпреки че на пътя знак за това няма. Случаят не е единичен.

Служебният регионален министър Иван Шишков обвини правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов за ощетените шофьори. По думите му хората са били излъгани още на 28 февруари 2020 година, когато Министерски съвет решил да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище.

Депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков пък заяви, че няма обяснение как година и половина държавата не е уведомила жителите на село Пролеша край Боружище, че изключението за винетна такса, се отнася само до входа на град Божурище, а не за обиколния главен път около града, част от АМ "Европа". Освен това стои и въпросът как потърпевшите не са били информирани за натрупаните глоби в размер на стотици хиляди левове.

Вирни се горе