Увеличени са случаите на пневмонии след грип в болниците в област Смолян

Увеличени са случаите на пневмонии след грип в болниците в област Смолян

Увеличение на случаите с пневмонии след грип се наблюдава в болници в област Смолян след обявяването на грипна епидемия, според информация от болнични заведения в Смолян и Девин.

В МБАЛ – Смолян са приети през последната седмица пациенти с усложнения от грип, които най-често са пневмонии, заяви д-р Марин Даракчиев, директор на болницата, предаде БТА. Според него повишението на случаите е в рамките на нормалните нива за условията на грипна епидемия и за зимните месеци. Повече случаи с остри респираторни заболявания (ОРЗ) и пневмонии след грип са хоспитализирани в Многопрофилната болница за активно лечение – Девин през последните две седмици, информира Радка Грозданова, директор на здравното заведение. Според нея медиците отчитат вече отшумяване на грипната вълна, а тежки случаи на усложнения след грипния вирус засега няма.

Нивото на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Смолян регистрира намаление през последната седмица – 232,74 на 10 хил., докато през предходния период регистрираната стойност е 325 на 10 хил., сочат данни на Регионалната здравна инспекция. Най-голям е броят на пациентите с грип и ОРЗ във възрастовите групи от пет до 14 г. и 15 - 29 г. Областният оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ ще проведе заседание днес, на което ще стане дали ще се удължи грипната епидемия след 31 януари.

Вирни се горе