Увеличена популация на змии в Смолянско тази година

Увеличена популация на змии в Смолянско тази година

Увеличени популации на змии и гризачи се наблюдават през това лято в Смолян и околностите, информира Оля Тотева, управител на Дезинфекционната станция в областния град. Въпреки повишеното търсене на репеленти срещу змии, препаратите за отблъскване на влечуги се оказват дефицитни при доставчиците, според директора на станцията.

Много хора се оплакват от появата на смоци и отровни змии както в дворове и градини в самия град, така и в села в района. Популацията им е много плътна, появяват се и в по-високи, и в по-ниски зони, по ниви, улици, обясни Оля Тотева. Според нея толкова голямо повишение на броя им не е имало през последните 7-8 години.

Жителите на смолянското село Писаница се срещнаха с четири отровни змии за последните три дни, посочи Генка Плеснева. Усойница е пропълзяла до входа на семейната й къща в смолянското село. Местните жители се обезпокоени от появата на влечугите, тъй като в Писаница прекарват ваканцията си малки деца. Змия стресна и персонала на Детската градина в с. Смилян през април, а за улавянето и извеждането й от двора бе повикан екип на Пожарната. Снимки на съскащите влечуги от различни места в Смолянско, включително и в близост до входа на Община Смолян, могат да се видят в социалните мрежи.

В Дезинфекционната станция масово се търсят репеленти, но препаратите в момента липсват при доставчиците. Повишено търсене има и при репелентите срещу глигани, които също се превръщат в напаст за стопаните. Диви прасета съсипват насажданията с картофи и фасул в околните селища. Нашествието от влечуги, гризачи и в отделни случаи дивеч, се активизира особено в районите със запустели земи и имоти, обясняват от кметствата в обезлюдяващи села, предаде БТА.

Вирни се горе