Увеличават се нападенията от мечки в Смолянско

Увеличават се нападенията от мечки в Смолянско

Увеличават си сигналите за щети, нанесени от кафява мечка в населените места в област Смолян. Само през септември са извършени 52 проверки по сигнали за щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от защитения вид - кафява мечка, а за август се са били 29, предаде Дарик.

На територията на община Смолян има три щети в землището на село Арда, по две в селата Горна Арда, Могилица, Чокманово, Мугла, Турян и Широка лъка, а по една в селата Билянска, Чеплетен, Сивино, Славейно, Левочево, Гела и Требище, както и една щета в Смолян. В община Баните най-много са нанесените щети в село Глогино – 5, а по една са те в селата Давидково, Планинско, Сливка, Вълчан дол и Босилково. В община Девин, най-много са сигналите за щети в града – 5, три са те в Осиково, две в Грохотно и един в Беден. Регистрирани са по една щета в чепеларското село Павелско и в боринското село Ягодина. Две са щетите в доспатското село Любча. В община Златоград има сигнали за мечи нападения едно в село Долен, две в Аламовци и едно в гад Златоград. При проверките е установено, че всички щети са нанесени от кафява мечка, се сочи в отчета на екоинспекцията в Смолян за месец септември.

За сравнение, над три пъти по-малко, или 16 сигнала за мечи нападения са регистрирани в област Смолян през месец септември миналата година.

Припомняме, че през септември т. г. ловец отстреля кафява мечка, след като животното бе нанесло множество щети и нападало добитъка на фермери край смолянското село Арда. Само за последните месеца стръвницата е нападнала 10 телета и 11 овце. Мечката е отстреляна след поискано разрешение от ДГС Смилян до Министерството на земеделието.

Вирни се горе