УСТАНОВЕТЕ ЛИЧНИЯ СИ РИСК ОТ ДИАБЕТ В ИНИЦИАТИВА НА РЗИ – СМОЛЯН И СДРУЖЕНИЕ „РЪКА ЗА РЪКА СРЕЩУ ДИАБЕТА“

УСТАНОВЕТЕ ЛИЧНИЯ СИ РИСК ОТ ДИАБЕТ  В ИНИЦИАТИВА НА РЗИ – СМОЛЯН И СДРУЖЕНИЕ „РЪКА ЗА РЪКА СРЕЩУ ДИАБЕТА“

По повод Световен ден за борба с диабета – 14 ноември, Регионалната здравна инспекция и сдружение „Ръка за ръка срещу диабета“ организират безплатно измерване на нивото на глюкоза в кръвта. Изследването ще се проведе на самия ден от 9:30 ч. до 14:00 ч. в сградата на РЗИ, с глюкомер, а резултатът ще бъде отчетен веднага. Гражданите ще имат възможност да получат кратка консултация относно личния си риск от диабет тип 2 от Кирил Илиев, председател на сдружението.

По данни на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести в България разпространението на неинсулинозависимият диабет (тип 2) придобива застрашаващи размери. Диабетиците към 2019 г. са 443 хил. души или 8.3% от населението, а броят на недиагностицираните диабетици у нас се изчислява на около 144 хил. Реалният брой страдащи от захарна болест възлиза на 587 хиляди или близо 10% от българите. Към 31 декември 2021 г. в област Смолян 4 757 болни с диабет тип 1 и тип 2 са под диспансерно наблюдение от личния лекар.

Симптомите, на които задължително трябва да се обърне внимание във връзка с риска от диабет, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и други. При повечето хора обаче липсват признаци и заболяването се открива случайно, при провеждане на изследвания по друг повод.

Според Световната здравна организация (СЗО), здравословното хранене, редовната физическа активност, поддържането на нормално телесно тегло и избягване на тютюнопушенето са начини за предотвратяване или забавяне на появата на захарната болест. Международната диабетна федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност ежедневно. Редовното ходене дори с такава продължителност снижава вероятността от заболяване с около 40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот намалява риска от диабет с близо 60%.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ – СМОЛЯН

Използвани са материали на Министерство на здравеопазването.

Вирни се горе