Успешно приключиха тестовете на 111-метровия пилон „Рожен“

Успешно приключиха тестовете на 111-метровия пилон „Рожен“

Ще бъде монтирана уеб камера, която чрез специален канал, който допълнително ще бъде обявен, ще показва пилона на Рожен в реално време

Успешно приключиха тестовете за издигане на знамето на до върха на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите, съобщиха от фондация „Наследство в бъдещето“. Техническите проби са били правени в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия, включително и скорост на вятъра. Издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м. до върха на пилона е между 5 и 7 минути.

Официалното издигане на националния флаг на Република България на 111 метра височина ще е в 21,00 ч. на 13 юли т.г., четвъртък.

Празничната програмата за откриването му ще стартира в 18,00 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“.

В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарская“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „Ваня Монева“.

Специална програма, посветена на българското знаме, от 20,00 ч. ще представи Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

400 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ и „Бага-Тур“ ще внесат националния флаг.

След издигане на знамето вечерта ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и голямо общобългарско хоро.

Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.

Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Вирни се горе