УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА BUBSPA И КМЕТОВЕТЕ НА СЕДЕМ СПА ДЕСТИНАЦИИ ОБЕДИНЯВАТ УСИЛИЯ ЗА РЕНОВИРАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА И ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА МИНЕРАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА BUBSPA И КМЕТОВЕТЕ НА СЕДЕМ СПА ДЕСТИНАЦИИ ОБЕДИНЯВАТ УСИЛИЯ ЗА РЕНОВИРАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА И ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА МИНЕРАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

Вчера (16 март 2023 г.) проведохме дискусия, в която участие взеха кметовете на СПА дестинациите на България – членове на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Целта на срещата бе отново да поставим на дневен ред проблемът с острата необходимост от финансиране на общински проекти за реновиране на съществуващата амортизирана и изграждане на нова минерална инфраструктура. Това е дългогодишна кауза на Съюза, която защитаваме непрекъснато пред всички отговорни институции, защото старите водовземни съоръжения водят до нерационални загуби на минерален ресурс.

Управителният съвет на BUBSPA събра на едно място кметовете на Велинград д-р Костадин Коев, Чепеларе г-н Боран Хаджиев, Самоков г-н Владимир Георгиев, Разлог инж. Венцислав Гърменов (заедно с двамата си заместници г-жа Гергана Фарфарова и г-н Иван Гюров), Сапарева Баня г-н Калин Гелев, зам.-кметовете на Кюстендил г-н Виктор Янев и на Стрелча г-н Васил Кацаров.

В дискусията участие взеха председателят на Управителният съвет и изпълнителният директор на Национален доверителен екофонд – г-жа Пенка Моллова и г-жа Ирена Пенчева, които освен, че споделиха информация за предстоящите проекти на НДЕФ, по които общините биха могли да кандидатстват, декларираха и подкрепата си към усилията и политиката на Български съюз по балнеология и СПА туризъм да се преборим реализираната през 2016 г. пилотна инвестиционна програма „Минерални води“ (съфинансираща проекти за реновиране на минерална инфраструктура) да се превърне в Национална програма „Минерални води“.

Дискусията бе организирана от Управителния съвет на BUBSPA, представен от д-р Сийка Кацарова - председател, г-н Живко Иванов – зам.-председател, д-р Митко Василев – член на УС, г-жа Бояна Шарлопова – член на УС при домакинството на зам.-председателя г-жа Марияна Добрева в СПА хотел Белчин Гардън.

С нас беше и инж. Величко Величков – изпълнителен директор на Българска асоциация по подземни води, защото каузата ни е обща!

Благодарим за силното представителство на кметовете на българските СПА дестинации, Националният доверителен екофонд, Българската асоциация по подземни води и Германо-Българската индустриално-търговска камара, за това че бяхме заедно обединени от каузата и начертахме пътят, по който да постигнем целите си. Сега е ред на Министерство на околната среда и водите да ни подкрепи!

Вирни се горе