УНИКАЛЕН ПРАЗНИК „ДНИ НА МАДАНСКИЯ КРИСТАЛ“ СТЯГАТ В МАДАН

УНИКАЛЕН ПРАЗНИК „ДНИ НА МАДАНСКИЯ КРИСТАЛ“ СТЯГАТ В МАДАН

Уникален по рода си празник „Дни на маданския кристал“ ще се проведе на 12-и и 13-и май в #Мадан. Той е посветен на емблематичните за района красиви и уникални кристали, открити на стотици метри под земята в района. Целта на събитието е да популяризира идеята за превръщане на основния поминък на местното население в туристическа забележителност.

До сега подобни инициативи, които да популяризират маданския кристал се правиха в рамките на традиционните празници на Мадан, а тази година организаторите посвещават специални дни за провеждането му, като се надяват празникът да стане традиционен.

Събитието, което е уникално за България ще предложи богата и пъстра програма, като в рамките на два дни, в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и предмети, изработени от кристали.

Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.

Организирана е фолклорна програма, която ще бъде представена от читалищата и външи гост изпълнители. Ще се състои и надиграване „Кристали под земята – хоро в душата” с гостуващи танцови състави от областта. Предвидена е и кулинарна изложба на родопски ястия.

Всички, които искат да се докоснат до блясъка и магията на маданския кристал, или да опитат традиционните родопски ястия под звуците на родопска музика и танци, или да видят любимите си изпълнители са добре дошли, важно условие е да носят със себе си най-доброто си настроение!

П Р О Г Р А М А

Дни на Маданския кристал

/Mineral show Madan 2023 г./

12 и 13 май /петък и събота/

                      Колекции на местни и чужди колекционери. Изложба на предмети, изработени от кристали от младежи доброволци от България и Турция и младежи със СОП

Място: Градски площад

12 май /петък/

16.30 ч. Самодеен концерт на читалищата от община Мадан

18.30 ч. На хорото с Тони Войводова

20.00 ч. Концерт на Александър Робов

Място: Градски площад

13 май /събота/

17.30 ч. Родопски изкушения от кухнята на баба

Място: Пред сградата на ОбА-Мадан

18.00 ч. „Кристали под земята – хоро в душата” с участието на самодейни танцови състави и фолклорни групи

Място: Градски площад

20.00 ч. Концерт на Галин и Доника

Място: Градски площад

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Вирни се горе