Ултамаратона К3 Ултра 2022г. за първи път стартира от Мадан

Ултамаратона К3 Ултра 2022г. за първи път стартира от Мадан

С изпълнение на гайдарска сюита и много настроение, днес,точно в 8:00ч сутринта дадохме старта на ултамаратона К3 Ултра 2022 за дистанция от 43 км, който за първи път стартира от #Мадан.

Трасето е с класическата маратонска дължина от малко над 42.195 км и D+1400 м. Бегачите тръгнаха от центъра на града, преминаха покрай новата спортна зала и поеха по живописта пътека към връх Илинден.

begachi

Почти през цялото време трасето минава и се движи над т. нар. Маданско рудно поле, където бегачите ще могат да видят както уникални минерални проявления, така и специални технически съоръжения.Трасето продължава до едно от най-впечатляващите скални образувания в Родопите - Кечи Кая, около което се виждат останките от важната средновековна крепост Козник. Тук е организиран и подкрепителен пункт с родопски деликатеси от маданския край. След това трасето преминава покрай грамадата Бабката, откъдето всеки ще може да се наслади на спиращи дъха гледки: на север към познатите върхове Рожен, Снежанка и Перелик, а на юг - билото, по което минава южната ни граница. Следва приятен участък през удивителна букова гора и бягане по самата граница заедно с бегачите от дистанция GBR 63. На границата е организиран пункт „Гъбката“ с красиви гледки на изток към долината на река Върбица.

Оттам предстои плавно спускане отново по билото на планината, което минава над с. Аламовци, през връх Рупчево, Кильови колиби и връх Косора, откъдето бегачите спускат до параклиса „Св. Екатерина“. А от там до финала в Златоград са само три километра, които са общи за останалите две дистанции.

gaidi

В маратона се включиха над 300 участници от различни държави, като сред тях бе и един от най-известните български маратонци и ултрамаратонци – Руско Кадиев.

horo

Успех на всички маратонци!

Вирни се горе