Укритията на територията на област Смолян са в лошо състояние

Укритията на територията на област Смолян са в лошо състояние

На територията на област Смолян има около 140 бомбоубежища или т. нар. ПРУ-та. Някои се намират в детски градини, институции и обществени сгради. Част от тях са общинска собственост,но се водят на отчет и подлежат на инспекция от Регионалната дирекция ПБЗН Смолян.

“Преди много години по Закона за устройството на територията е трябвало да има укрития във всяка къща и жилищен блок, след което това изискване отпадна и новите жилищни сгради почти не изграждат такива укрития, а мазета. В сградата на община Смолян има бомбоубежище. То е в добро състояние, със специален режим е и до него има достъп кметът на общината”, съобщи инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на Община Смолян. По думите й тези укрития се водят на отчет и подлежат на инспекция от РД ПБЗН.

“140 бомбоубежища приблизително има в област Смолян, които се намират в обществени сгради. Те се водят на отчет към нас и ние ги инспектираме. Всяка година от тях отпадат минимум по едно, тъй като няма нормативна уредба за тяхното използване”, заяви комисар Симеон Цървуланов, директор на РД ПБЗН в Смолян.

“Ние ги проверяваме, издаваме предписания, но последните 70 – 80 години никой не се е занимавал с тях и те не са поддържани, дори бих казал са в окаяно състояние”, допълни комисар Цървуланов.

Вирни се горе