Украинският филм „Терикони“ е отличен с наградата за най-добър международен пълнометражен документален филм на Родопи филм фест

Украинският филм „Терикони“ е отличен с наградата за най-добър международен пълнометражен документален филм на Родопи филм фест

Украинският филм „Терикони“ на режисьора Тарас Томенко спечели наградата за най-добър международен пълнометражен филм и специалната награда „Особен поглед“ на Международния документален Родопи филм фест. С връчване на наградите на отличените филми в залите на Родопския драматичен театър тази вечер бе официалното закриване на фестивала, а до 12 юни продължават прожекциите извън конкурсната програма. „Терикони“ ни даде точно тази искрица надежда, от която имахме нужда и затова този филми печели голямата награда на фестивала в Смолян“, каза Владимир Каминер. Немският писател от руски произход е член на международното жури в конкурса за пълнометражен и късометражен документален филм. Наградата за най-добър международен документален среднометражен филм получиха френските режисьори Максим Фор и Адам Пулизе за „Островитяните“, предаде БТА.

„Видяхме много от целия свят, документалистите са пътували по целия свят. Насочили са камерите, обективите към хора в нужда, в страдание. Видяхме едни симпатични контрабандисти в Иран, хора, които търсят диаманти в пустинята в Южна Африка, домашни прислужници в Ливан. И ужасно много войници видяхме – азърбайджански, арменски, арабски, еврейски, сирийски, украински, пеещи войници, спящи войници“, разказа впечатленията си от фестивалните филми Владимир Каминер. Писателят смята, че в повечето от филмите липсва усмивката, оптимизма или дори малко хумор. Накрая човечеството ще спечели, колкото и тежки да са проблемите в момента, все пак всичко ще продължи, допълни Каминер. В отличения филм „Терикони“ според немския писател и драматург нито веднъж никой не използва думата война или нещастие. Джеки Стоев, който също е член на журито, заяви, че е впечатлен от украинския филм. Фестивалът става все по-интересен, допълни Стоев.

Българо-френската продукция „Воин“ е отличена със специалната награда на журито за международен късометражен филм. Призът за най-добър късометражен филм се поделя между заглавията „Гордея се с теб“ на режисьора Йенс Шанце и „Водата е живот“ с режисьор Анъл Гьок. Отличени със специални награди на Родопи филм фест са и филмите „Кодокуши“, „Музика за филм“ на режисьора Павлина Иванова, „Нашето тихо местенце“ (реж. Елица Георгиева).

Фестивалните прожекции продължават днес с Панорама „Ново българско документално кино“.

Вирни се горе