Удължават извънредната епидемична обстановка

Удължават извънредната епидемична обстановка

Това бе решено на заседанието на МС в сряда

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това бе решено на заседанието на Министерския съвет в сряда. Предложението дойде от здравния министър Кирил Ананиев.

“През този период няма да налагаме нови или стари строги мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме и в момента”, каза Ананиев. И подчерта, че в сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и лична хигиена. Силно завишен ще бъде контролът.

Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е 3,2 пъти. Правели се обаче и значително повече тестове. Преди дневният им брой бил около 1200, а сега – над 2000.

Премиерът предупреди, че ако не започнат хората да спазват дистанция и не носят лични предпазни средства по стадионите и в нощните заведения, това може да доведе до повторното им затваряне.

“Демокрацията е за дисциплинираните”, категоричен бе Борисов.

Той отбеляза и положителното в настоящата ситуация – нарастването на броя на оздравелите.

На брифинг след заседанието на МС здравният министър обясни, че удължаването на извънредната обстановка ще помогне на страната да се подготви по-добре за евентуални следващи вълни на COVID-19.

Ананиев каза още, че се обмисля намаляването на глобите за неносене на маски на обществени места. И допълни: “Нашата цел не е да събираме приходи от такива санкции, а да накараме хората да спазват противоепидемичните мерки”.

Министърът напомни, че все още не е открита ваксина, нито лекарство, което доказaно да лекува COVID-19. Не са ясни и всички форми на разпространение на заразата.

Вирни се горе