Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май

С още месец се удължава извънредната епидемична обстановка, която приключваше на 30 април. Решението е на здравния министър в оставка като то може да бъде ревизирано от евентуален следващ кабинет, съобщи тази сутрин Костадин Ангелов.

Решението на здравните власти към днешна дата идва на фона на положителни тенденции по отношение разпространението на COVID-19 у нас. Тази сутрин министър Ангелов заяви, че страната ни излиза от третата вълна на епидемията, а за да се задържи добрата тенденция, трябва да се продължи с ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки.

Здравният министър в оставка заяви, че през месец май може да се достигне до 50 хил. ваксинирани дневно. На брифинг днес председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов заяви, че от 10 май у нас ще можем да избираме каква ваксина срещу COVID-19 да си поставим. Утре окончателно здравните власти у нас ще вземат решение за ваксината на “Янсен”.

Проф. Ангелов призова политическите партии да излъчат нови представители за Националния оперативен щаб, за да се вземат бързи решения, ако това се налага. За това призоваха и от Светия синод преди дни.

Вирни се горе