Учредиха Клуб „Млад възрожденец“ в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Смолян

Учредиха Клуб „Млад възрожденец“ в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Смолян

В навечерието на 110-та годишнина от Освобождението на Родопите и празника на Смолян в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Райково беше учреден клуб „Млади възрожденци“, под егидата на Общобългарски комитет „Васил Левски“. Общо 22 деца от пети до седми клас, насочвани от председателя Дарина Стойкова – учител по история и география, зам. председателя Емануел Ефремов – ученик от VІ б клас, и секретаря Велислав Чибукчиев – ученик от VІІ а клас поемат по пътя на обществената дейност, следвайки заветите на Васил Левски. „Щастлива съм, че съм поканена да присъствам на това събитие. Сега сте 22-ма, пожелавам ви да станете 120, а защо не и 220, защото идеите, в които сте се посветили, наистина са значими, за да живеем и ние, както е завещал Васил Левски, „в демократска република, всички народи заедно и равни с европейските народи“. Всеки един човек има своя заветна мисъл, запомнил от Левски – моята е: „Ние сме във времето и времето е в нас, то нас обръща, но и ние него обръщаме“. Да обърнете времето е задачата ви като млади и отговорни за образованието си хора, за да станете утре достойни граждани на Република България“, каза Таня Марева – председател на Общински комитет „Васил Левски“ в Смолян.

Новоучреденият клуб „Млад възрожденец“ в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ е третият в цялата Смолянска област. Първият и най-многоброен е в ППМГ „Васил Левски“, с председател г-жа Цеца Делева, вторият е в ОУ „Васил Левски“ в гр. Златоград.

„В навечерието на 21 октомври - Денят на освобождението на Родопите, вие се присъединявате към голямото семейство на „Младите възрожденци“ в България. Това е важна стъпка, която показва, че сте осъзнали колко важни са идеите за свободата, отвоювана за нашия край през 1912 г.“, отбеляза Марева.

Зам. директорът Йорданка Коджаколева приветства учениците, прегърнали идеята за създаването на клуб „Млади възрожденци“ в училището и им подари Книга за Васил Левски, която да ги вдъхновява в тяхната дейност от тук насетне. „Идеята ни е учениците от прогимназиален етап да започнат разяснителна кампания сред по-малките, за да се включат в клуба и деца от начален етап“, посочи Коджаколева.

Общобългарският комитет „Васил Левски“ Левски е създаден пред 1991 г., след демократичните промени в България. „Това е една голяма общност от хора, замислена като комитетската мрежа на Апостола, които са свързани с изучаването и пропагандирането на възрожденските идеи, едни от които са на Васил Левски“, добави Марева. Общински комитет „Васил Левски“ в Смолян е един от първите 25, създаден още през есента но 1991 г. Негов първи председател е смолянският историк Андрей Печилков. От 2001 година председател на комитета в Смолян е Таня Марева. Тогава се открива и паметника на Васил Левски в двора на Райковската гимназия. „През 2017 година решихме, че трябва да се обърне специално внимание на младите хора, на подрастващите, за да могат да поемат идеите на Левски, да вникнат в тях и с малки стъпки да вървят към голямото дело за единение на българите, за свобода и демокрация“, посочи председателят на общинският комитет. Така се създават клубовете „Млад възрожденец“, които в момента са над 150 в цялата страна. В тях членуват деца от детската градина до средните класове.

Вирни се горе