Учители и ученици от Райковската гимназия с кампания за превенция на тютюнопушенето „Аз направих своя избор. А ти?“

Учители и ученици от Райковската гимназия с кампания за превенция на тютюнопушенето „Аз направих своя избор. А ти?“

С ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО!

Учители и ученици от Райковската гимназия поставиха началото на кампания за превенция на тютюнопушенето „Аз направих своя избор. А ти?“.

Кампанията е фокусира върху превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст между 12-16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им.

Целта на кампанията е да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето сред младите хора, като засили ангажираността на учителите и учениците по темата за сформирането на навика, който след време може да доведе до възникването на хронични заболявания, повлияващи качеството на живот. Инициативата цели и да създаде среда на подкрепящи възрастни, които в своето общуване с децата им помагат да се замислят за модела на своето поведение.

Първата дейност на кампанията е свързана с проекта наречен „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“.

Във видеоматериал бе представен добрият пример на „МОЖЕЩИТЕ“ – група талантливи младежи, които демонстрират своите невероятни умения. Сред тях са двукратната олимпийска шампионка по акробатика Мариела Костадинова (18 г.), водачът в световната ранглиста по олимпийско таекуондо Денис Димитров (16 г.), световната шампионка по шахмат Нургюл Салимова (17 г.) и талантливия танцьор Мартин Борисов (13 г.). Те разкриват своите сили в търсене на нови попълнения в името на каузата – превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст 12-16 г.

Всеки ученик може и да се включи в конкурса „Разкрий силата си“, в който показвайки своите умения, дава своя добър пример за живот без тютюнев дим. В рамките на надпреварата ще бъде допълнена групата от супергерои, които ще станат част от комикс-новелата „МОЖЕЩИТЕ“.

Това е първият етап от кампанията. Дейностите, които предстоят са свързани отново с добрия пример. Те ще се осъществяват в продължение на три месеца.

Вирни се горе