Четвърто ОУ отбелязва 150 години от рождението на Стою Шишков

 Четвърто ОУ отбелязва 150 години от рождението на Стою Шишков

Училище „Стою Шишков“, гр. Смолян с гордост носи името на възрожденския учител, книжовник, общественик и етнограф от европейска величина – Стою Шишков.

Създадено преди повече от 150 години, училището е съхранило духа на възрожденските родопски просветители, отдали живота си в служба на святото дело. Изпълнявайки отговорната си мисия, и преследвайки високите си цели, ОУ „Стою Шишков“ е средище на иновации в образованието и възпитанието и занапред ще бъде такова.

Родено от изконната потребност на духа да създава и твори, нашето училище служи вярно на науката и просвещението повече от век и половина. 150 години традиции, духовност, знания! Приело светлата мисия на своя патрон, окрилило хиляди съдби да осъзнаят силата на словото и непреходността на знанието, днес ние се прекланяме пред делото и мисията на Стою Шишков, вградил душа и сърце в извечния храм на просветата! През 2015 година се навършват 150 години от рождението на Стою Шишков. Решението за приемане името на Стою Шишков, като патрон на училището е взето през 1965г. 150 години безсмъртие!

Юбилейните ни тържества са организирани със съдействието на РИО – Смолян и община Смолян. Те ще започнат на 14.05.2015г. от 13.00часа с Щафетен крос на площад „Възраждане“ и Турнир по народна топка за купа „Стою Шишков“с начален час – 14.30часа в Спортната зала на училището. На 15.05.2015г. ще се проведе Викторина, посветена на живота и делото на Стою Шишков в РИМ „Ст. Шишков“ от 14.00 часа, след което ще бъдат наградени авторите на есе „Стою Шишков – изследователят на Родопите“. На тези прояви ще присъстват близките на Стою Шишков. От 17.15 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Ст. Шишков в двора на училището. Във фоайето на читалище „Кирил Маджаров“, кв. Устово ще бъде открита фотоизложба на тема „Роден край, бащина стряха“ от 17.30 часа. От 18.00 часа в читалище „Кирил Маджаров“ ще бъде изнесен Тържествен концерт. На 23.05. 2015г. ще се проведе Факелно шествие от 20.30 часа, което ще тръгне от двора на училището. Заключителната проява е на 29.05.2015г. в гр. Пловдив, където ще се поднесат цветя на паметната плоча на Стою Шишков в гр. Пловдив и ще се посетят Историческия музей и Етнографския музей. На нея ще участват 200 ученици и 25 учители от училището, съобщиха от учебното заведение.

Вирни се горе