Учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“-Смолян тържествено честваха Освобождението на Родопите

 Учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“-Смолян тържествено честваха Освобождението на Родопите

Държавен архив Смолян им подари не показвана досега снимка на полк. Владимир Серафимов

Няколко минути отделиха от свободното си време учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян, за да си припомнят славното ни историческо минало. Във фоайето на учебното заведение тържествено бе отбелязан предстоящия празник на Смолян 21 октомври – Денят на освобождението на Родопите. За полк. Владимир Серафимов, чийто име вече 107 години родопчани произнасят с признателност и благодарност, и за саможертвата и героизма на войните от 21 пехотен Средногорски полк разказаха ученици от шести и седми класове. Клуб „Съхрани българското“ с ръководител гл. учител Славка Палагачева, който е с над 10 годишна история, подреди изложба, посветена на Балканската война, която е освободителна за нас, родопчани.

„Най-важното е какво носим ние като историческа памет и съзнание и как го предаваме на следващите след нас. Балканската война за нас е освободителна. С пълно право ние родопчани можем да се гордеем с бойния път на 21 Средногорски полк и славния командир полк. Владимир Серафимов“, каза Палагачева, която представи изложбата, създадена съвместно с Вържавен архив – Смолян и с подкрепата на РИМ – Смолян.

Елена Стоянова – гл. експерт в Държавен архив – Смолян подари на училището една позабравена и почти неизвестна снимка на полк. Серафимов от последното му посещение в Родопите, през лятото на 1932 г. Тя е от фонда на чепеларската фотографска фамилия Савови. На нея полк. Серафимов е заедно с членове от Подофицерско благотворително дружество „Полковник Серафимов”, създадено през 1924 г. от подофицерите от Чепеларе, по-голямата част от които са служили в полка през 1912 г., под командването на офицера известен като Освободителят на Родопите. „Снимката ни дава още едни поглед върху това как е изглеждал полковника през 1932 година. Той ни впечатлява със своята героична осанка и множеството медали и отличия“, каза Стоянова.

След края на войната заслужилият офицер – полковник Владимир Серафимов излиза в пенсия. На предложението да бъде произведен в генералски чин, той отговаря: „Когато спасих Родопите и бях на върха на славата си, не бях произведен генерал. Нека си остана полковник Серафимов, както ме знаят и обичат хората, за разлика от всички онези генерали, за които народът никога не е чувал”. Полк. Владимир Серафимов остава до края на живота си верен приятел на родопчани. Те непрекъснато му засвидетелстват своето уважение и почит. Връх „Кавгжаджик” е преименуван на „Средногорец”, а паметникът-костница, издигнат там е наречен Родопската Шипка. Всяка година поклонението на този паметник се превръща в празник за Средните Родопи.

Вирни се горе