Учениците от Детска полицейска академия – Смолян с второ място в националното състезание “Киберскаути”

Учениците от Детска полицейска академия – Смолян с второ място в националното състезание “Киберскаути”

Учениците от 5 и 6 клас в Смолян, които посещаваха Детската полицейска академия през 2014-2015 година са отличени от зам.-министъра на МВР Цвятко Георгиев за едни от най-добрите “Киберскаути”, участвали активно в програмата “Безопасен интернет”. Те са наградени, заедно с ученици от Попово и Видин в национално състезание между киберскаутски отряди в 5 области в страната.

Церемонията бе по повод заключителната част от програмата „Киберскаут" в рамките на съвместна инициатива на МВР, Детска полицейска академия, Центъра за безопасен интернет и Теленор България, която стартира в гр. Смолян на 20 и 21.04.2015 година.

Преди година Министерство на вътрешните работи и Теленор България подписаха споразумение за разработване и реализиране на програма под надслов „Безопасен интернет”. Идеята бе повишаване на информираността и изграждане на умения у децата и младежите, участници в Детска полицейска академия за справяне с предизвикателствата, възникващи в съвременната дигитална среда. В изпълнение на договореното бяха реализирани обучения на деца в пет областни града – Шумен, Търговище, Плевен, Видин и Смолян по метода „връстници обучават връстници“. В деня, в който светът отбеляза за 13-и път международния Ден за безопасен интернет, най-иновативните киберскаути получиха своите награди от зам.-министър Цвятко Георгиев и началника на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. Децата бяха отличени за дейността им като помощници и съветници на свои връстници за избягване на рисковете онлайн. На церемонията присъства инспектор Сийка Цочева от детска педагогическа стая в РУ-Смолян. Зам.-министърът Цвятко Георгиев благодари на учениците от Попово, Смолян и Видин за ентусиазъма и отдадеността, с които спомогнаха кампанията „Безопасен интернет” да достигне до техните съученици, родители и съграждани. Целта на програмата “Киберскаут” бе ранна превенция на младите потребители в интернет пространството за предпазване от онлайн престъпления и правонарушения, извършвани спрямо тях. Благодарение на съвместната работа между държавните институции, неправителствените организации, медиите и представителите на бизнеса, сме с една стъпка по-напред в по-адекватната защита на децата в Интернет.

Вирни се горе