Ученици с редица инициативи за празниците през май

 Ученици с редица инициативи за празниците през май

Учениците от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Смолян подготвиха различни инициативи, посветени на 6 май- Деня на храбростта и празника на Българската армия. Празникът предвещава пристигащото лято, свързан е с новата стопанска година – затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. Възпитаниците на училището в кв. Райково се включиха в обредно месене на хляб, създадоха различни проекти и рисунки, посветени на Деня на храбростта и празника на Българската армия. Освен официален празник в Република България – професионален празник на военнослужещите и празник на военния орден „За храброст“, Гергьовден е един от най-големите български празници и заема важно място в годишния празничен цикъл на българите.

Записаха клипове с песни, стихотворения и поздрави. Прогимназиален етап, запознаха малките първокласници с презентация, обединяваща обреди и обичаи характерни за Гергьовден. Инициативни четвъртокласници сами изготвиха презентации, свързани с обичаи и обреди за Гергьовден. Активното участие на възпитаниците на ОУ “Проф. д-р Асен Златаров“ в празничните майски дни не е изключение, въпреки че тази година се случват в период на епидемична изолация, обучение в електронна среда и дистанция.

За Денят на труда 1 май момчетата и момичетата от седмите класове показаха своята съпричастност към семействата, като реализираха инициатива под надслов: „И ние можем!“. След учебната работа пред компютрите, както и в почивните дни, юношите полагат грижи за домашни животни – хранене, почистване. Засаждат нови култури и пролетни цветя, копаят в градината. Влагат усилия в подпомагане на домакинствата. Седмокласник отгледа 100 корена домати за разсад, който ще раздаде на съученици.Грижи се за повече от 10 пиленца. Друг ученик помага в отглеждането на зайчета. Достоен е примерът на младежите.

Вирни се горе