УЧЕНИЦИ ОТ СУ„СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ - СМОЛЯН СТАРТИРАХА ПОДГОТОВКАТА НА СИМУЛАТИВЕН ПРОЦЕС

УЧЕНИЦИ ОТ  СУ„СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ - СМОЛЯН СТАРТИРАХА  ПОДГОТОВКАТА  НА СИМУЛАТИВЕН ПРОЦЕС

По традиция ученици от училища в областния град ежегодно вземат участие в симулативен административен процес в деня на отворените врати в Административен съд гр. Смолян.

Ежегодно образователната програма на ВСС и МОН „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие“, която се провежда с учениците от горните класове приключва с възстановка на казус разгледан в съда по действителен случай. Учениците влизат в ролята на съдии, адвокати, прокурори, полицаи, свидетели и юрисконсулти. Техни ментори са действащи прокурори от Районна и Окръжна прокуратура, служители от Областна дирекция на МВР, съдии и адвокати.

По подготвения тази година от съдия Петя Оджакова казус, ще бъде извършена визуализация в средата на м. април. По време на визуализацията стартират всички процесуални действия, по които по-късно ще се развие административнонаказателния процес. Той завършва с провеждане на съдебни заседания във въззивната и касационна инстанция, които се излъчват онлайн. Тази година събитието ще се проведе на 20 април. В деня на отворените врати в съда присъстват не само участниците, но и техни родители и ученици взели участие в такива процеси в предходни години.

Вирни се горе