Ученици от Смолян участваха в среща „Демократични ценности и култура в Европа“ по проект АГОРА

Ученици от Смолян участваха в среща „Демократични ценности и култура в Европа“ по проект АГОРА

В периода от 16.03- 19.03. 2022г. ученици от СУ“ Св.Св. Кирил и Методий“- гр. Смолян и ППМГ“Васил Левски“-гр. Смолян взеха участие в поредната среща в рамките на проект АГОРА по Програма „Европа за гражданите“ на Европейския съюз, в който Община Смолян си партнира. Срещата се проведе в Италия- гр. Чинисело Балсамо, а темата бе „Демократични ценности и култура в Европа“.

Екипът на СУ“Св.Св. Кирил и Методий“ бе представен от трима ученици Анастас Андреев от 11 а клас, Георги Карангов и Костадин Шопов от 12 а клас. В събитието бяха включени дейности, които да помогнат на младите хора да разбират по-добре процесите по изработване на политики и демократичните процедури, да ги подкрепят и стимулират, да бъдат активни граждани, да бъдат част от процеса по вземане на решения, така че да бъде чут гласа им.

Нашите ученици бяха активни участници и показаха своята ангажираност и гражданска позиция по зададените теми. Дейностите включваха уъркшопи, дискусии, дейности в училища включително по методите на неформалното обучение и взаимодействия между младежи на 5-те партньора – общините Атиену – Кипър, Смолян – България, Чинисело Балсамо – Италия, Санта Мария да Фейра – Португалия и Института по Обучения и Изследвания по Европейските въпроси, Атина – Гърция.

Вирни се горе