Ученици от Смолян се запознаха с начина, по който се извличат семенцата от шишарките и тяхното обработване

Ученици от Смолян се запознаха с начина, по който се извличат семенцата от шишарките и тяхното обработване

Ученици от първи до четвърти клас от СУ „Отец Паисий“-гр. Смолян посетиха шишаркосушилнята в гр. Чепеларе. Съвместната инициатива на ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Акад. Николай Хайтов“ е във връзка с отбелязването на „Седмицата на гората“-2023г.

Целта e подрастващите да се запознаят с начина, по който се извличат семената от шишарките, тяхното обработване и съхранението на репродуктивните материали от горските иглолистни видове, с оглед използването им в практиката за успешно произвеждане на висококачествен и жизнеспособен посадъчен материал.

Лесоинженерът от ЦУ на ЮЦДП Сирма Хайдарова, инж. Мария Белокапова, горският стражар Кузман Кузманов и експертът Михаила Станкова, разказаха на децата през какви етапи преминава обработването на шишарките до извличането и последващата обработка на семенцата.

Шишаркосушилнята в Чепеларе е построена през 1939 г. Площта й е 120 кв.метра. На първия етаж има котелно помещение и сушилня. На втория етаж пък са разположение клетки за съвременно съхранение на шишарки. Изсушаването става на 40-45 градуса в конвекторна барабанна сушилня с принудителна циркулация на въздуха. Извлечените от шишарките семенца, се предават за изследване в Горска семеконтролна станция-Пловдив. След това се сеят в разсадниците, а с произведените финданки от семенцата, се залесяват оголени площи в гората.

През настоящата година, по проект, предстои цялостен ремонт на шишаркосушилнята в Чепеларе и доставка на нови машини за обработка на шишарките и семенцата.

Вирни се горе