Ученици от Смолян се включват в инициативата Климатон

Ученици от Смолян се включват в инициативата Климатон

  Община Смолян се присъедини към инициативата „Климатон“ – събитие, свързано с действия и взаимодействия на различни заинтересовани страни по темите, касаещи климата и климатичните промени. В основата на събитието е т. нар. идеатон – генериране на идеи за устойчивото развитие на градовете и общностите.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО НА КЛИМАТОН СМОЛЯН – 2021 Е „СМОЛЯН– ПО-ЧИСТ, ПО-ЗЕЛЕН, ПО-УСТОЙЧИВ В БЪДЕЩЕТО“.

Първият Климатон, организиран от Община Смолян ще се проведе в партньорство със средните училища в града, които предварително формираха своите отбори. В Идеатона се включват отборите на Профилираната природо-математическа гимназия „Васил Левски“ – Смолян с отбор „Еко приятели“, отборът на Езиковата гимназия „Иван Вазов“, отбор „Икономисти“ на Професионалната гимназия по икономика, отбор KEEP IT CLEAN на Професионалната гимназия по техника и технологии и отбор „Зелени предприемачи“ на 1-во Средно общообразователно училище „Кирил и Методий“. Специално участие ще вземат и Родопските скаути с отбор „Силните мечки“.

Отборите ще имат задача да разработят своя идея-проект, която да е насочена към местен проблем, който отборът ще избере и който допринася за постигане на една или няколко от Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН и по-конкретно на следните цели:

№ 7 – Достъпна и чиста енергия

№11 – Устойчиви градове и общности – Трансформиране на градовете и населените места в приобщаващи, безопасни, стабилни и устойчиви центрове

№12 – Отговорно потребление

№ 13 – Борба с климатичните промени

№ 14 – Живот под водата

№ 15 – Живот на земята

№ 17 – Партньорство за постигане на целите

Всеки отбор може да избере своята цел, по която иска да работи и да предложи решение на местен проблем за постигането на целта, водейки се от принципа „Мисли глобално – действай локално“ (Think globally, act locally!)

Ще стартираме на 25.11.2021 г. (четвъртък) в 11.00 ч. онлайн в платформата Тиймс. В деня на старта ще бъде представен проекта, събитието, отборите и менторите. Всеки отбор ще има време до 13.00 ч. на 26. 11. 2021 г. (петък) да работи по избраната тема, като ще бъде подпомаган от своя ментор от Община Смолян. В 13:00 ч. в петък ще стартира сесията, в която всеки отбор ще представи идеята си.

Жури ще класира отборите по предварително зададени критерии. Идеите на всички отбори ще бъдат оповестени след събитието. При желание за участие в общата част, може да се регистрирате до 10.00 ч. на 25.11.2021 на следния линк: Climathon Smolyan 2021 (google.com) или заявете на следната електронна поща: project@smolyan.bg. Ще ви бъде изпратен линк за достъп до срещата. Ще ви бъде изпратен линк за достъп до срещата.

Вирни се горе