Ученици от Широка лъка спечелиха награда за млади краеведи в музея

Ученици от Широка лъка спечелиха награда за млади краеведи в музея

Вчера в Историческия музей в Смолян се проведе церемония по награждаване в изследователската акция „Млади родопски краеведи” по повод 1-ви ноември, Деня на народните будители. Изследователската акция стартира през януари 2015 г. по повод 80 години от създаването на музея в Смолян и 150 години от рождението на видния общественик, книжовник, родоповед, учител и основател на музея – Стою Шишков, припомни уредникът в музея Тинка Белегова.

Идеята за акцията е на музейната колегия и се реализира съвместно с Регионален инспекторат по образование – Смолян и Държавен архив – Пловдив, посочи още Белегова.

„Главната цел на организаторите бе да се създаде мрежа от млади родопски краеведи, които да допълнят познанията си за историята на родното място и да придобият умения за нейното проучване”, посочи уредникът в смолянския музей.

Общо 20 екипа от училищата в Смолянска област взеха участие в изследователската акция „Млади краеведи”.

Трета награда получи екипът от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Неделино, втора награда получиха младите краеведи от ОУ „Цар Симеон I“ – с. Павелско. Екипът получи награда таблет от РИМ – Смолян. Първата награда спечели екипът на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – с. Широка лъка. Тяхната награда е мултимедийно функционално устройство, връчена от Никола Запрянов от Регионален инспекторат – Смолян. Всичките 20 екипа, участвали в изследователската акция „Млади родопски краеведи” бяха наградени със сертификат от Регионален инспекторат – Смолян.

Вирни се горе