Ученици от Първо училище в Смолян учиха за съдебната система и дейността на магистратите от Административен съд

Ученици от Първо училище в Смолян учиха за съдебната система и дейността на магистратите от Административен съд

Вълнуващи и изпълнени с въпроси и впечатления бяха срещите на учениците от десетите класове на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян с магистратите от Административен съд – Смолян по повод лекциите по Образователната програма, която се проведе за поредна година.

Инициативата бе в рамките на Пилотната образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Темите на лекциите бяха: “Съдебната система в Република България. Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет”, “Що е административно правосъдие"?, “Конституцията на Република България”, "Професия „съдия” и запознаване със статута на магистратите. Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател”, и др.

Цикълът от лекции, който Административният съд – Смолян организира и осъществи с учениците от десетите класове на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян.“, се реализира в рамките на втория учебен срок.

Основна цел на Програмата бе превенция и повишаване информираността на учениците за структурата и значението на съдебната система и формиране на правна грамотност и култура сред младите хора, съобщи Веселка Георгиева, връзки с обществеността в Административен съд-Смолян.

За финал на образователната програма се предвижда провеждане на симулативен процес по наказателно административно дело по действителен случай, в деня на отворените врати на съда.

Вирни се горе