Ученици от Монтана първи в Националната викторина по безопасност на движението

 Ученици от Монтана първи в Националната викторина по безопасност на движението

Отборът на VІ СУ „Отец Паисий“ – гр. Монтана спечели първо място в Националната ученическа викторина, по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“. Втори беше отборът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смядово и на трето място отборът на СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе.

Общо 10 отбора от цялата страна, победители в областните кръгове на надпреварите мериха сили в Националната ученическа викторина, по безопасност на движението. Домакин на надпреварата беше ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян. Състезаваха се ученици от СУ „Христо Ботев“ – гр. Сунгурларе, ОУ „Отец Паисий“ – с. Борован, обл. Враца, СУ „Христо Ясенов“ – гр. Етрополе, Шесто СУ „Отец Паисий“ – гр. Монтана, ОУ „Проф. Марин Дринов“ – гр. Панагюрище, СУ „Константин Константинов“ – гр. Сливен, V ОУ“ М. Станев“ – гр. Стара Загора, ОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Смядово. Смолян беше представен от отбора на ОУ “Стою Шишков“.

Стартът на състезанието беше даден тази сутрин в 9 часа. Началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева приветства всички с добре дошли и пожела успех на състезателите. Секретарят на община Смолян Момчил Николов подчерта, че децата са национално богатство и затова Общината приветства всяка инициатива свързана с децата. Николов пожела на всички участници да са преди всичко здрави и щастливи. „Не се съмнявам, че сте знаещи и можещи и че ще се справите добре“, каза още Николов. „Продължавайте да се занимавате с дейности, свързани с безопасността на движение, привличайте свои приятели, съученици, ако трябва дори поучавайте и ваши родители, защото за да станете достойни граждани и велики хора, вие трябва да оцелеете в този пренаситен с МПС свят и всички ние трябва да спазваме правилата за движение по пътищата“, каза Таня Досева – директор на Националния дворец на децата. Съдия на викторината беше Светослав Кръстев – представител на СБА, членове на журито – Коля Панайотов – гл. учител и Силва Петкова – специалист – методист и двамата от Националния дворец на децата; Росица Данчева – БЧК – Смолян и инспектор Николай Тошев – Пътна полиция – Смолян. Състезанието е от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците, на Министерството на образованието и науката. Институции, координиращи изявите са Национален дворец на децата, Главна дирекция „Национална полиция, Регионално управление на образованието – Смолян, Съюзът на българските автомобилисти, Български червен кръст и Община Смолян.

Вирни се горе