Ученици от Езиковата гимназия посетиха смолянската болница

Ученици от Езиковата гимназия посетиха смолянската болница

Ученици от десетите класове на ЕГ "Иван Вазов" посетиха МБАЛ "Д-р Братан Шукеров". Визитата е по повод профилираната им подготовка по биология и здравно образование в 11 клас. А идеята е да се запознаят отблизо с професията на лекаря. Младежите и девойките, в две поредни седмици, бяха посрещнати от началника на Отделението по анестезия и интензивно лечение д-р Красимир Събев.

Обиколката на лечебното заведение започна от Спешно отделение - първият портал на болницата. Д-р Събев и началникът на отделението д-р Васил Гривнев обясниха на учениците начина на функциониране на звеното. В момента на посещението в Спешно отделение бе приет мъж, пострадал леко при катастрофа. След това групата се отправи към Интензивния сектор на Хирургично отделение, както и самото отделение, където д-р Събев обясни диагнозите на част от пациентите и лечението, което им се прилага. Накрая десетокласниците се запознаха и с най-тежкото звено на болницата - Отделението по анестезия и интензивно лечение. Преди да влязат в отделението те обуха калцуни, облякоха стерилни престилки и поставиха маски на лицата си.

Д-р Събев даде съвет на учениците да четат много, да се образоват, защото те са бъдещето на нацията. „По-добре да прочетете една книга, отколкото цял ден да стоите на телефона. Добрата подготовка в живота ни дава после шанс да помагаме на хората. Няма нищо по-хубаво да видиш излекуването на пациентите ни. И никакво отказване от целите. Колкото е и да трудно, трябва да се стремим да ги постигаме. Животът обича смелите хора“, каза д-р Събев.

На излизане учениците възкликнаха: „Супер яко беше!“. Някои от тях поискаха през лятната ваканция да станат доброволци в болницата. „Понеделник и вторник съм в болницата, и с радост бих приел до мен да бъдат по двама ученика“, обеща д-р Събев.

Вирни се горе