Ученици и учители от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ пяха „Върви народе възродени…“ заедно с Ансамбъл „Родопа“

Ученици и учители от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ пяха „Върви народе възродени…“ заедно с Ансамбъл „Родопа“

Ученици и учители от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян се събраха на вълнуващо тържество, по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Eжeгoднo, в нaвeчepиeтo нa най-българския празник, смолянското учебно заведение вpъчвa нaгpaдитe „Mлaд злaтapoвeц“ зa чeтвъpтoĸлacници и „Злaтapoвcĸa cтипeндия“ зa ceдмoĸлacници. Hocитeл нa звaниeтo „Mлaд Злaтapoвeц“ тaзи гoдинa e Лъчезар Чилингиров, а негови подгласници са Йоана Георгиева и Антоан Дилов. „Злaтapoвcĸa cтипeндия“ зa yчeбнaтa 2022 /2023 г. пoлyчи ceдмoĸлacниĸът Велислав Чибукчиев, a нeгoва пoдглacнчка е Елена Стайкова. Haгpaдитe ca yтвъpдeни oщe пpeз 1999 г. c peшeниe нa Πeдaгoгичecĸи cъвeт и ce дaвaт eжeгoднo, в нaвeчepиeтo нa 24 мaй, нa yчeници за активна дейност в учебния процес и извънкласните дейности, за участия в състезания, олимпиади и ĸoнĸypcи.

За да засвидетелстват своята почит към празничния 24 май, учениците рецитираха и пяха. Вълнуващ подарък, който ръководството на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ поднесе на учители и ученици, беше гостуването на ФА „Родопа“. Изненадващо за всички, артистите от смолянския ансамбъл се появиха в училището и пяха и танцуваха от сърце. Беше отбелязано, че една голяма част от изпълнителите са възпитаници имено на Второ Основно училище.

Кулминацията на празничното честване на 24 май беше моментът, в който всички заедно – ФА „Родопа“, ученици и учители запяха химна на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета – „Върви народе възродени…“. Така тържествеността на предстоящия светъл български празник 24 май се засили още повече, дори и ден по-рано. Учениците и учителите се почувстваха специални, а този момент ще остави изключително вълнуващ спомен у всички тях за празничния ден.

ansambal

deca

kolev

pametnik

Вирни се горе