Учените с нови открития за пчелния мед

Учените с нови открития за пчелния мед

Хората от Западна Африка са добивали пчелен мед и са го съхранявали в глинени съдове още преди 3 500 години, пише Daily Mail. Германски археолози се натъкнали на находките, когато изследвали културата Нок в Нигерия.

По стотици фрагменти от делви намерили запазени следи от пчелен восък. Анализирали ги внимателно и се оказало, че древните племена са използвали меда от диви пчели още преди повече от три хилядолетия. Той им служел за храна, за лекарство и за подсладител на напитки, в това число на бира и вино.

Откритието е направено от екипа на д-р Габриеле Франке от университета “Гьоте” във Франкфурт.

И до ден днешен местните африкански племена си набавят мед от диви пчели, които си правят гнезда в хралупи на дървета или по дебелите клони.

От направените археологически открития за културата Нок се оказало, че една трета от грънците били предназначени за съхраняване на пчелния восък, който бил много ценен.

Останалият мед бил използван за направата на напитки на медена основа – вино, бира и безалкохолни. Част от добива от дивите пчели влизал в употреба за медицински и козметични цели. Восъкът се използвал за направата на примитивни лампи и свещи.

Културата Нок е известна със своите многобройни фигурки от теракота и ранното производство на желязо в Западна Африка в първото хилядолетие пр.Хр. , припомня изданието.

Вирни се горе