Ученик от ПМГ участва в младежки обмен в Италия

Ученик от ПМГ участва в младежки обмен в Италия

Ученик от Природо-математическа гимназия „Васил Левски“ гр.Смолян, взе участие в уникален по рода си младежки обмен:Made in S.U.D в Неапол, Италия. Танер Таир, ученик в 10а клас, бе селектиран сред стотици кандидати от цялата страна и се включи в българската делегация, която в периода от 3-13 юни, заедно с младежи от Египет, Естония, Руската федерация и Италия, обмениха опит относно фолклора и културните различия във всяка една от страните участници.

Проектът е финансиран по програма Еразъм+ и според думите на Танер Таир е успял да постигне различни цели състоящи се в повишаване на познанието към различните култури, разпространение за концепциите за европейско гражданство и активното гражданство като възможен инструмент за социален растеж, който излиза извън рамките на местната общност.

Танер като член от сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“ гр.Смолян, споделя, че е успял да подсили своите партньорски връзки и международни отношения с колегите си от Италия. Убеден е, че скоро подобен проект ще бъде осъществен в гр.Смолян, в който той ще бъде координатор, като човек който вече има солиден опит в младежката сфера.

Младежкият обмен по думите на Танер е успял да постигне своята цел за разпространение на важността на фолклора и съхранението на различните диалекти във всяка една страна. Чрез съвместни мероприятия те опознаха традиции в националната кухня и народните танци като отражение на културното и историческо наследство. Участието в този проект не само мотивира младите хора от ползата за изучаване на чужди езици, но и им показа, че неформалното образование е уникално средство за комуникация и сближаване. Екипната работа, взаимното опознаване, знанията за междукултурно общуване и повишаването на интереса към другия водят до стремеж към смислен живот, пълноценно здраве и надмогване на бедността. Активностите са били разделени на 4 сесии, включващи различни уъркшопове, театрални представления, танци и традиционни културни вечери, в които всяка страна показва своята култура и бит.

Участниците са прекарали време в различни градове на Италия- Неапол, Ерколадо, Торе дел Греко, Поциоли, Соренто и Позитано.Имахме възможност да посетим вулкана Везувий ,както и античният Помпей. В част от градовете, по инициатива на българските участници, са изчистени плажните ивици с цел показване на добър пример и показване значението на доброволчеството. Няколко италиански вестници и телевизии са отразили инициатива в своите печатни и интернет издания.

Танер Таир завършва своя разказ с думите : Проектът „Made in S.U.D” беше за мен едно различно и уникално преживяване. Не на всеки би се otдала възможността да опознае едновременно културата на толкова различни страни, и то за толкова кратко време. Щастлив съм, че се случи на мен. Тази седмица беше изпълнена с положителни емоции и преживявания и съм убеден, че всеки участник отнесе хубави спомени със себе си. Обменът беше една добра възможност да се упражнят уменията за работа в екип, както и владеенето на чужди езици. Създадох множество контакти и приятелства. Запознавайки чужденците с нашите традиции, аз също научавах по нещо ново за техните обичаи. Изключително интересни за мен бяха вечерите, в които всяка държава по отделно трябваше да се представи и съответно с нейните характерни кухня, облекла, игри, танци и др. Съвсем очаквано, открих много разлики между културите на държавите, но това никак не ни разедини, нито пък ни попречи да се забавляваме заедно, а тъкмо обратното. Тръгвах си много доволен и благодарен, че бях част от проекта.

Вирни се горе