Участници от Олимпиадата в Пекин бяха посрещнати от областния управител на Смолян

Участници от Олимпиадата в Пекин бяха посрещнати от областния управител на Смолян

Областният управител на Смолян Емил Хумчев посрещна днес спортистите от Чепеларе, завърнали се от Олимпиадата в Пекин – Радослав Янков, Димитър Герджиков и Антон Синапов. Олимпийската шампионка от Нагано и президент на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, бивш треньор по биатлон, заместник областният управител Явор Руженов, също присъстваха на тържеството в Атриума на Областната администрация.

Емил Хумчев поздрави спортистите за достойното представяне на Олимпиадата, прославяйки родния им град Чепеларе, който е дал най-много шампиони на България в зимните спортове, спрямо брой население.

„Искам да изкажа моите искрени поздравления за успеха на тези млади родопчани, защото те постигнаха много! Те се представиха много достойно в олимпийските игри и показаха на света, че ние, българите можем. Неимоверен труд, тренировки, постоянство и много лишения са нужни на един състезател, за да стигне до участие в Олимпиада. А в условията на Ковид пандемия, нещата в действителност са много по-трудни. Самият състезател носи и голямата отговорност да представи страната си по най-добрия начин.

Именно за това искам да изкажа моето, и на всички жители на смолянска област, уважение за усилията, които положихте! Радо, Митко, Тони, вие успяхте да зарадвате и вдъхнете надежда и положителни емоции на родопчани, които следяха с трепет стартовете ви от малкия екран“, каза областният управител.

„Успехите ви помагат за развитието на спорта, така и за туризма и за икономиката на нашия край, който има голям потенциал за развитие. Вярвам, че мотивирате все повече деца да се насочат към спорта. Вие сте пример за това, че когато човек е упорит, той може да достигне върхове! Спортът е показал, че може да обединява и развива хората. Като Областна администрация ще подпомогнем всяка ваша инициатива, свързана с развитието на спорта и младежта. Пожелавам ви хъс и здрав дух, за да достигнете олимпийски върхове и да прославите България!“, каза още Емил Хумчев.

Той подари от името на Областна администрация-Смолян на Янков, Синапов и Герджиков по една родопска къща, която да им напомня за бащината къща, където и да се намират по света. Състезателите получиха още и ваучер за Спа уикенд за двама в хотел „Свети Никола“ в Сандански.

Олимпийците от Чепеларе от своя страна подариха на областния управител стартовия номер 18 на българския отбор от щафетата от Пекин. „Надяваме се всички заедно да инвестираме в детския спорт, за да има на бъдещите Олимпиади още повече състезатели от област Смолян“, пожела Радо Янков. Той заяви пред журналисти, че определя своя резултат от Пекин за достоен, имайки предвид претърпяната наскоро операция след контузия. „Доволен съм от резултата. Имаше малко разочарование, но това винаги се случва, когато разликите са малки“, каза сноубордистът. Той допълни, че до края на сезона предстоят още 3 световни купи през март, а относно плановете за участие в следващата зимна Олимпиада, Радо Янков заяви, че е амбициран и мотивиран.

Областният управител се ангажира пред Екатерина Дафовска, да направи всичко възможно да се изпълни проекта за изграждане на съоръжение за тренировки по биатлон в Пампорово. Емил Хумчев допълни, че има уверенията от спортното министерство относно залагането на средства за проектиране на съоръжението в бюджета за тази година. Представяната от години идея според Катя Дафовска е за изграждане на „Биатлон Арена Пампорово“. Предвижда се спортното съоръжение да бъде на държавен терен в курорта, за който областният управител увери, че ще бъде предоставен. „От предишните управляващи минахме с обещанията“, коментира Дафовска, изразявайки надежда, че проектът ще бъде реализиран.

Вирни се горе