Творци, отдадоха заслуженото на изкуството на Петър Стайков

Творци,  отдадоха заслуженото на изкуството на Петър Стайков

Тази вечер в Клуба на дейците на културата беше открита ретроспективна изложба живопис на популярния наш художник Петър Стайков по повод на 90-годишнината от рождението му. Организатори на проявата са Художествената галерия в Смолян и КДК. Директорът на галерията Иван Пеев откри експозицията и подчерта, че Петър Стайков е оставил значимо наследство в изобразителното изкуство.

Председателят на КДК Светозар Казанджиев каза, че колекцията, съставена от 25 емблематични творби на Петър Стайков, съхранявани във фонда на галерията, показва развитието на творческия път на художника през неговия недълъг живот – 57 години.

Той е роден в Пловдив и е син на именития родопски и национален художник Анастас Стайков. След завършване на НХА „Иван Павлович“, Петър идва в Смолян и остава до края на дните си тук. Той е основател на Градската художествена галерия, дългогодишен председател на Групата на художниците и на Клуба на дейците на културата, работи като сценограф в Родопския драматичен театър. Има десетки самостоятелни изложби, участва в редица национални и международни колекции, „двигател“ е на ОХИ „Родопа“. Негови платна красят много общински и частни галерии, домовете на негови почитатели, близки и приятели. Петър Стайков е почетен гражданин на Смолян, припомни още при откриването Казанджиев.

Поздравителни адреси по повод откриването на изложбата имаше от кмета Николай Мелемов и председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов. На събитието присъства и гл.секретар на Областната администрация Георги Кисьов.

galeri

Вирни се горе