Турян празнува днес, посвещават събора на 100 г. от Балканската война и Освобождението на Родопите

Турян празнува днес, посвещават събора на 100 г. от Балканската война и Освобождението на Родопите

Традиционният събор на село Турян ще се проведе днес, 14 юли, съобщи кметският наместник Георги Пейков. Той е посветен на 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите. По този повод в 11.30 часа ще започне панихида за загиналите турянци за свободата и независимостта на България. Тя ще бъде отслужена от отец Георги Атанасов в храм “Рождество Богородично”. Официалното откриване на събора е в 12.30 часа, съобщиха от общината.

Поканили сме кмета на общината Николай Мелемов и други представители на администрацията, посочи още Пейков. Народното веселие започва в 13 часа. За доброто настроение на турянци и гостите им ще се погрижи оркестър “Райково”, с ръководител Костадин Белчилов. Дискотеката на открито за младежите, които по това време се връщат в родното си село, започва в 21 часа и обикновено продължава до сутринта.

В последните години на събора идват над 300 човека, каза Георги Пейков. Най-много – около 500, се събрали през 2009 г., когато бе отбелязан век и половина на църквата “Успение Богородично”, припомни кметският наместник. В момента по настоящ адрес в село Турян се водят 84 човека. По постоянно местожителство жителите са 70. Както всяко лято обаче, селото значително се оживява. Сега в Турян живеят над 100 човека, похвали се още Георги Пейков.

Вирни се горе