Турската лира удари историческо дъно

Турската лира удари историческо дъно

Турската лира продължава да пада спрямо долара, постигайки нов антирекорд, сочат данните от борсите. Доларът вече се разминя за 12 турски лири. Предишният рекорд бе 7 лири за долар.

Спадът на лирата се ускори след решението на турската централна банка да намали лихвените проценти от 16% на 15% преди дни. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган открито се противопостави на високите лихви, твърдейки, че те причиняват инфлация. Някои медии твърдят, че в началото на годината президентът на страната е оказал натиск върху регулатора да запази лихвите ниски, стимулирайки заемите и икономическия растеж.

На 22 ноември Ердоган заяви, че инвестициите, износът и създаването на работни места сега са приоритети на страната. „Или ще изоставим инвестициите, производството, растежа и работните места, или ще трябва да поемем историческо предизвикателство, за да изпълним собствените си приоритети“, каза той след заседание на кабинета в Анкара. Той също така отбеляза, че Турция ще се бори срещу необяснимото увеличение на цените и тези, които използват слабата лира за манипулации на пазара. Докато повечето централни банки говорят за затягане на политиките, тъй като глобалното възстановяване подхранва покачването на цените, решението на Турция да намали лихвите по заемите с четири процентни пункта от септември шокира пазарите и уплаши инвеститорите, които се оплакват, че нейната парична политика става все по-нестабилна и непредвидима.

Президентът е на мнение, че високите разходи по заеми причиняват инфлация, а не я задържат. Той поиска централната банка да продължи да намалява лихвите, дори когато цените се покачват с близо 20%.

Вирни се горе