Туроператори обсъдиха в Смолян предлагането на пътувания в планините на България

Туроператори обсъдиха в Смолян предлагането на пътувания в планините на България

Туроператорски фирми от страната коментираха предлагането на туристически пътувания и продукти в планините на България на кръгла маса в #Смолян през уикенда,предаде БТА.

Дискусията се проведе по покана на Регионална Туристическа #Асоциация "Родопи" в изпълнение на проект "Интелигентни маркетингови стратегии за туризъм в трансграничната зона България - Гърция" по програма "Интеррег V-A #Гърция#България 2014 -2020". Това съобщиха организаторите на проекта.

Петнадесетте фирми, участници в дискусията, бяха запознати с основните резултати от изпълнените дейности по проекта. Представено бе и обсъдено социологическо изследване за потребителския интерес към продукти от трансграничния регион, обхващащ територията на трите административни области #Хасково, #Кърджали и #Смолян.

Дебати имаше и по актуално проучване на състоянието на туристическия бизнес в същия регион, при който са идентифицирани над 3000 функциониращи обекта за настаняване и хранене, както и фирми, предлагащи широк спектър от разнообразни туристически услуги - ски-училища, планински водачи, екскурзоводи, туристически информационни центрове, транспортни фирми, обекти за дегустация на храни и напитки.

Проектът включва и детайлно проучване на природните атракции и защитени територии, местности, забележителности, както и извеждане на най-емблематичните за българския участък на трансграничния район природни обекти, които са включени в примерни туристически пакети и #маршрути за целите на туроператорската дейност.

По време на дискусиите представителите на туроператорските фирми направиха преглед на природни атракции в района и обсъдиха предложените им туристически продукти и пакети, като ги обогатиха и разнообразиха. Представени им бяха създадените по проекта електронни (дигитални) инструменти за по-успешна туроператорска дейност, както и възможностите за участие на туристическите компании в процеса на тяхното прилагане. Бяха обсъдени и нови идеи, относно бъдещ маркетингов план, чрез който туристическите пакети и продукти да достигнат до пазарни сегменти от националния и чуждестранните туристически пазари.

Участниците в двудневния форум можаха да обменят и полезни за техния бизнес информация и специфичен опит при организирането на пътувания в нашата страна. Те посетиха и емблематичните за града туристически обекти - Смолянски водопад, архитектурни обекти в Чешитската махала, Вековния чинар, Регионалния исторически музей, Райковския конак, Калето и екопътека "Невястата".

Вирни се горе