Цветовете влияят на здравето

Цветовете влияят на здравето

Цветовете изпускат вибрации. За спалнята, столовата, за работния кабинет са подходящи строго определени цветове. За стимулиране на активната дейност също трябва да изберем подходящия за това цвят. Същото трябва да направим и ако страдаме от депресия или някакво сърдечно-съдово заболяване. Такова е поне мнението на тези, които вярват в алтернативните методи за съхраняване на здравето, съобщава Здраве.bg.

Във всички времена хората са смятали, че цветовете оказват определено влияние на тяхното здраве. Друидите, шаманите и жреците на инките са ги прилагали при лечението на някои заболявания. Китайската традиционна медицина, аюрведа, шумерската и юдейската медицина са използвали влиянието на цветове във всекидневието. Днес цветотерапията е един от популярните видове алтернативна медицина, който се основава на използването на конкретен цвят. Според психолозите цветовете все пак наистина оказват влияние на нашето настроение, а по този начин и върху здравето ни.

Според този подход, червеният цвят повишава активността и затова е особено полезен за флегматичните хора. Виолетовият точно обратното – засилва интровертността и затова не се препоръчва на затворените хора. Страдащите от депресивни състояния пък се нуждаят от розовия цвят, защото той ги прави по-активни и жизнерадостни. Синият цвят успокоява – той е благоприятен за тези, които страдат от силна възбуда, докато зеленият успокоява нервните и разтревожените и изпълва тялото ни с хармония.

Според психолозите, оранжевият цвят ни изпълва е енергия и увеличава апетита, а освен това той способства за усвояването на калция и е полезен за възстановяването на здравето. Жълтият цвят стимулира нервната и храносмилателната система и способства за развитието на логическото мислене.

Всичко това показва, че хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват червеното, защото то повишава кръвното налягане и възбужда нервната система. Твърде голямото количество червен цвят създава усещането за безпокойство и свиване в гърдите и може допълнително да напрегне човека, който вече се намира в мрачно настроение, а освен това може да провокира появата на мигрена, виене на свят или проблеми със зрението. За сметка на това малките количества червено в предмет на изкуството, спектакъл или филм ни активизира.

По данните от друго изследване, жълтият цвят в стаята запазва нормалния пулс на човека, докато в синя стая пулсът се забавя, а в червена – се увеличава.

Може би всичко това е свързано с възприятието на подсъзнателно ниво, където червеното се асоциира с кръв и неосъзнато предизвиква раздразнение, зеленото напомня свежестта на гората, жълтото – светлината на слънцето, а синьото носи умиротворение от сутрешната зора, е едно от обясненията на психолозите.

Цветовете са в състояние да придадат невероятни сили или да потопят в отчаяние особено чувствителните хора. Те несъмнено оказват влияние на човека през целия му живот.

В Япония например отдават голямо значение на подбора на цветовете на дрехите, храната и жилището за поддържане на доброто здравословно състояние, пише The Epoch Times.

Все повече методики подчертават необходимостта от специален подход при избора на цветовe за оформянето на интериора на жилището. Така например се смята, че всекидневната и кухнята стават по-динамични, ако са в оранжеви тонове, а спалнята със син оттенък позволява на човека да се наспи по-добре.

Вирни се горе