Цветелина Бориславова: За Бранд Родопи – влак от Пловдив до Смолян

Цветелина Бориславова: За Бранд Родопи – влак от Пловдив до Смолян

Влак от Пловдив до Смолян предложи Цветелина Бориславова, собственик на Пампорово АД и на фондация „Кредо Бонум” по време на на международния форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона“. Конференцията се организира от „Стандарт“, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

Само Смолян няма жп линия и това е много странно. Днес всички държави инвестират в този чист енергийно транспорт, каза Бориславова.

Цветелина Бориславова изброи ключовите фактори, които са необходими, за да заработи Бранд Родопи и да привлича както родни, така и чужди туристи.

Основният фактор е развитието на летище Пловдив като чартърна дестинация, каза Бориславова. Според нея на следващо място е изключително важно да се завърши Околовръстното шосе на Пловдив. Това са важни стъпки, без тази свързаност нашите мечти за Свещената планина Родопа, не могат да се случат, каза Бориславова.

Тя настоя за табели до туристическите обекти.

Трябва спешно да бъде пуснат в експлоатация ГКПП Рудозем-Ксанти. Очакваме по-голяма активност от Гърция, защото от тяхна страна не е завършен обектът, каза Цветелина Бориславова.

Тя призова за облекчения при издаването на визи за туристите от Турция и Близкия изток. Нужна е маркетингова стратегия за регион Родопи с бюджет за нея. Ние, неправителствените организации, можем да подпомогнем процеса много активно, категорична бе тя.

С министерствата на земеделието и на културата успяхме да отвоюваме винопроизводство да стане част от нематериалното наследство на България, съобщи проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма Зарица Динкова, по време на международния форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи.

В момента се правят специални табели на кулинарно-винени маршрути и винопроизводството. Това ще влезе в маршрутите за туристите, които се интересуват от винен туризъм, каза проф. Модева. Тя съобщи, че всичко това се прави заедно с бранша.

Синхронизират се и регистрите на министерствата на туризма и на културата. Предложихме обща концепция за протоколни подаръци на всички ведомства, свързани с културните символи, заяви проф. Мариела Модева, цитирана от „Стандарт“.

Вирни се горе