Цвета Караянчева: Инициативата за честванията на Момчил войвода ще популяризира личността на пазителя на Родопите

 Цвета Караянчева: Инициативата за честванията на Момчил войвода ще популяризира личността на пазителя на Родопите

Инициативата за честванията през 2020 г. на 675 г. от гибелта на Момчил войвода ще популяризира личността на пазителя на Родопите, заяви на пресконференция в Златоград председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя е член на инициативния комитет за отбелязването на годишнината. В Златоград днес Караянчева участва в панихида в памет на загиналите за славата на Родопите от времето на Момчил юнак до Балканските войни, предаде БТА.

По идея на комитета 2020 г. е обявена за Година на Момчил войвода. Надявам се Златоград да стане притегателен център на празниците за Момчил юнак и все повече туристи да идват тук, да виждат красотите на Родопите, допълни Цвета Караянчева. Според нея Родопите са най-хубавата планина, в която живеят най-топлите и работливи хора. Председателят на парламента заяви, че ще участва с удоволствие в събитията и инициативите за годишнината.

В Годината на Момчил войвода са предвидени поредица от събития, с които ще почетем първия от балканските владетели, опълчил се срещу началото на османската инвазия, заяви Александър Митушев, председател на инициативния комитет. Той оповести, че през 2020 г. ще бъде открит паметник на Момчил войвода, който ще бъде поставен на ГКПП-Златоград. На откриването на монумента от мрамор и бронз ще бъде организиран и българско-гръцки събор.

В инициативния комитет участват историците проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов, зам.-министърът на културата Румен Димитров, кметовете на Златоград – Мирослав Янчев, на Смолян – Николай Мелемов, на Момчиловци – Сийка Суркова, и други.

Вирни се горе