ЦИК уверява: Ще гласуваме и с машини на балотажа

ЦИК уверява: Ще гласуваме и с машини на балотажа

На балотажа на местните избори ще се гласува и с машини. В това увери заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БиТиВи.

С уговорката, че няма да чертае черни сценарии, тя предупреди, че софтуерът на машините може да се използва за неправомерни цели. Матева посочи, че причината да няма машинно гласуване на 29 октомври са действията на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Как може да се коментират действията на ЦИК за липсата на машини на местните избори, а не действията на един зам.-министър, запита Матева.

Матева обясни, че процесът по доверено изграждане на кода за машините за гласуване е направен по правилата и на него са присъствали партиите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ".

Машините за гласуване тръгват още днес следобед към секционните избирателни комисии (СИК) в страната.

ЦИК не участва в активни мероприятия, както и не трябва да бъде въвличана в политически скандали в размяна на реплики между политиците. До момента няма никакви данни, че това, което е написано в справката на ДАНС, не е извършено. Напротив - министърът на електронното управление потвърди извършените действия от него, каза още говорителят на Централната избирателна комисия.

Матева изтъкна, че всички скандали, свързани с машинното гласуване, ще доведат до понижаване доверието в изборния процес.

Тя добави, че в ЦИК са получавали много сигнали за информиране на избирателите да дават гласа си само с преференции и за общински съветници. Избирателите, неясно защо, когато се гласува в местни избори с няколко вида бюлетини, допускат грешка при попълване и отразяване на вота си, коментира Матева. Машините за гласуване обаче не могат да дадат недействителен глас, по думите й.

Припомняме, в навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена информация, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. На извънреден брифинг ЦИК обяви, че отменя машинния вот и че гласуването на първи тур ще бъде само с хартия.

Това решение бе обжалвано от ПП/ДБ и съдът реши машините да се използват за балотажа. След решението ЦИК заповядва на трите институции незабавно да сертифицират машините за балотажа, пише news.bg.

Вирни се горе