ЦИК готви две различни бюлетини за изборите 2 в 1

ЦИК готви две различни бюлетини за изборите 2 в 1

ЦИК се подготвя за избори 2 в 1 и са готови за тях. ЦИК са готови с всички документи и книжа за изборите за европейски парламент. Това заяви пред БНР заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Матева обясни, че има предизвикателства за изборите 2 в 1, тъй като и в двата вида избори ще се гласува с преференции. В ЦИК е обсъдено, че за изборите - предсрочните парламентарни избори и европейските избори, списъците ще бъдат два отделни, поясни Матева. Тя се надява в страната да няма затруднения с избирателните списъци.

ЦИК ще помисли дали изборните бюлетини за гласуване да не бъдат с различен размер.

Росица Матева увери, че ще може да се гласува с машини на изборите 2 в 1. В зависимост от броя на секциите ще се определи и броят на машините за гласуване - около 10 000 машини ще бъдат достатъчни, за да се гласува на изборите. Машини за гласуване ще има достатъчно и избирателите не бива да се притесняват, уточни Матева.

В началото на май ще има договор с изпълнител за сертифициране и удостоверяване на машините за гласуване за изборите.

ЦИК предвижда и отделни възнаграждения за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК).

ЦИК са изпратили и предложения за промени в Изборния кодекс - да има повече време за назначаване на СИК-овете. Промени в Изборния кодекс не се правят 6 месеца преди изборите. Не е сега моментът да се правят промени в Изборния кодекс, коментира Росица Матева.

Тя увери, че ЦИК прави всичко необходимо изборите да бъдат честни.

Вирни се горе