Център за развитие на човешките ресурси отваря врати в Смолян

Център за развитие на човешките ресурси отваря врати в Смолян

Смолянският клон на Българо-германския център за професионално обучение се преобразува в регионална дирекция на Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи. Това съобщи за БТА директорът Ралица Минчева.

Наред с професионалните курсове за безработни, дирекцията вече ще провежда и обучения за служители от държавната администрация.

Общо 216 безработни от цялата страна са придобили професионална квалификация от бившия Българо-германски център в Смолян през 2023 г.

Организираните през миналата година курсове са за фризьори, готвачи, оперативни счетоводители, текстообработка, билкарство и др. Основните професионални направления ще бъдат запазени и при предстоящите за 2024 г. нови курсове, уточняват от дирекцията.

Запитванията от страна на безработните показват интерес към обучения за графичен дизайнер, планински водач и професии в сферата на туризма. Търсенето от страна на работодателите е предимно за готвачи, но тази професия не е толкова предпочитана от безработните, обяснява Ралица Минчева.

Програмата за обучения на служители от администрацията засега не е уточнена, но се предвиждат курсове по актуални теми.

Професионалните обучения ще започнат през февруари. За курсистите, които не живеят в Смолян, е осигурено безплатно настаняване в общежитие към професионалния център.

Снимка: Даниел Георгиев

Вирни се горе