Цените на едро на хранителните продукти са се повишили с 22% за година

Цените на едро на хранителните продукти са се повишили с 22% за година

Цените на едро на хранителните продукти са се повишили с 22% в сравнение със същия период на миналата година. Хубавото е, че този ръст се задържа и намалява, защото беше стигнал 40%, каза днес пред БНТ председателят на Държавна комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Той поясни, че от ноември има стабилизиране на цените, но докато има война в Европа, то не може да е трайно.

Най-сериозно поскъпване има при яйцата - 70%, на годишна база. Причината са високите цени на фуражи и използването на много енергийни ресурси в тяхното производство. Освен това в Европа има засилено търсене, заради птичи грип в редица райони. Отражение дава и войната в Украйна, като в страната почти няма производство, а Полша изнася огромни количества в тази посока. Според Димитров това е възможност за българските производители да изнасят и да "вземат глътка въздух".

Председателят на ДКСБТ смята, че на пазара на дребно ситуацията е нормална. "Търговската надценка зависи от много условия - място, конкуренция и други. Пазарът формира цени, които са плод на търсене и предлагане, няма деформиране. Не е нужно държавата да се намесва, достатъчно е да се контролира дали търговията се извършва по правилата", смята Димитров.

Вирни се горе