Целият Покаен канон на св. Андрей Критски бе отслужен в храм „Св. вмчца Неделя” – кв. Райково

Целият Покаен канон на св. Андрей Критски бе отслужен в храм „Св. вмчца Неделя” – кв. Райково

На 29 март, сряда на 5-ата седмица от Великия пост, бе отслужено Малко повечерие с целия Покаен канон на св. Андрей Критски в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково.Последованието възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински.. и свещениците Васил Маджаров, Димитър Петров и Апостол Аролски....

Благочестиви християни отново се събраха в храма, за да измолят от Бога закрила и опрощаване на греховете им. Прочувственото слово на св. Андрей разкри най-съкровените тайни на душите им и ги изведе до състояние на съзерцание и Богообщение.

Духовниците по ред четяха песните на канона, а всички отпяваха припевите, молейки Всеподателя Господ Иисус Христос:”Помилуй ме, Боже, помилуй ме!”

В края на последованието епископ Висарион се обърна към миряните с искрена проповед. В началото той каза:”Тази вечер се събрахме под купола на този свят храм и „с една уста и едно сърце” прочетохме целия Велик покаен канон на св. Андрей Критски.”След това припомни основната мисъл на творбата, а именно – съзнанието за греховност: „Колкото човек е по-близо до Бога, толкова повече вижда той греховете си. На такава смиреност ни учи св. Андрей Критски.”Архиереят подчерта, че покаянието е процес на целия живот, затова от него има нужда всеки човек, който да осъзнае греховете си, да се самоосъди и разкае... А след това да извърши промяната, и да изправи живота си.

Владиката благодари на присъстващите, че и тази вечер са уважили съборното богослужение, и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

cyrkva

Вирни се горе