Църквата в Борино посрещна с нова камбанария своята 80-годишнина

Църквата в Борино посрещна с нова камбанария своята 80-годишнина

Петровден събра много миряни от Борино и гости – роднини и приятели от различни населени места. На храмовия празник на църквата „Св. Св. Петър и Павел“ тържествено бе чествана и 80-годишнината й, провъзгласена с камбанен звън от архимандрит Висарион. Духовното събитие се отбеляза с нова камбанария, честитка от кмета на общината и училищно дарение за църквата.

Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия възглави празничната св. божествена Литургия, в която участва председателят на храма протойерей Тодор Веселинов и свещеник Димитър Михайлов от смолянския катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Песенното озвучаване на Литургията изпълняваше църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ в Смолян, кв. Райково, с диригент Златка Маргаритова.

По време на тържественото богослужение на няколко пъти хористите изпълняваха тропара на равноапостолните светци Петър и Павел, които Православието нарича вселенски учители : „Първопрестолни между апостолите и вселенски учитeли,

молете Владиката да дарува мир на света и на душите ни велика милост.“

И двамата велики апостоли, ученици на Христос Петър и Павел, са свързани с изключително важното дело за разпространението на Божието слово, създаването на църквата и правилата на християнската вяра и живот.

По традиция бяха осветени принесените от именници петохлебия, жито, вино и елей. Постилите и направили предварително изповед получиха св. Причастие от архимандрит Висарион. След това пред храма бе извършен празничен водосвет за здраве и благоденствие. Пред събралото се множество Цветка Такова, общественичка от Борино, произнесе слово за вярата, дарителските жестове и историята на храма, построен преди 80 години, обновяван и разширяван, за да придобие сегашния си добър вид. Днес повече от всякога имаме нужда от вярата, заяви тя, защото всичко край нас се срива под непоносимата тежест на условията на живот и сме застрашени да станем безсъзнателни пътници на последния упадък.

От името на кмета на община Борино Мустафа Караахмед и общинската администрация Вера Граховска поднесе поздрав по повод годишнината на църквата и благодарност към всички дарители за обновяването й. Бог сам и единствен всичко съгражда, каза тя, нека всички да бъдат живи и здрави, честит да ни е този празник.

Директорът на СУ „Никола Й. Вапцаров“ Зекир Велиев развълнува присъстващите, когато обяви, че учителите и помощният персонал единодушно са решили да подарят училищната камбана на църквата, за да просъществува векове наред в храма, както е просъществувала повече от 60 години в училището. С нея преди са известявали часовете за знания, заменена сега с нови звукови технологии. Вярвам, че камбаната, която ви даряваме, винаги ще отеква със звъна на разбирателството, благоденствието и мира между хората независимо от каква религия сме, заяви той.

Празникът завърши с благословението на архимандрит Висарион: „Нека Божията любов е Неговата велика милост да бъдат над всички нас!“ Той благодари на църковното настоятелство и на председателя на храма протойерей Тодор Веселинов, който неуморно служи в тази енория и в селата в района на Девин, пожелавайки: „Отец Тодоре, нека светите равноапостоли да те крепят и да ти дават здраве да служиш вярно и да укрепяваш енориашите. Нека молитвата ти да е неуморна.“

Негово Високопреподобие архиерейският наместник се обърна с благодарност специално към семейство Кукови, които съградили камбанарията с лични средства и се отзовали в това село да има камбана, която да огласява във вярата околността.“ Той благодари и на всички спомоществователи досега.

Росица Примовска

Вирни се горе