Църквата ”Свето Възнесение Господне” в село Смилян чества своя храмов празник

Църквата ”Свето Възнесение Господне” в  село Смилян чества своя храмов празник

На 25 май, четиридесет дни след Възкресение Христово, Православната църква чества големия Господски празник Възнесение Господне. Според християнските вярвания, през тези дни Господ Иисус Христос останал на земята и проповядвал на учениците си, като ги подготвял за апостолска дейност.След като ги напътил да останат в Йерусалим, докле се облекат в сила отгоре, благословил ги, отделил се от тях и от Елионската планина се въздигнал към небето.

Празникът бе честван в храм „Св. Възнесение Господне,” в смолянското село Смилян. .с архиерейска св. Литургия.Богослужението възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.Заедно с него съслужиха йеромонах Евтимий от манастира „Св. Троица”- Кръстова гора, секретарят на Архиерейското наместничество и предстоятел на храма, свещеноиконом Запрян Шиков и иконом Димитър Куцев.

Украсената с цветя църква събра християни от селото, от Смолян и от близките селища, дошли да съучастват.в тържествената богослужба и да почетат Господския празник.

Съдържателните песнопения на утренята и светата Литургия изпълниха с молитвено настроение миряните. Те се помолиха за това, което им е потребно, но всички почувстваха онази благодат, която донесе Спасителят на света. Радостта им пролича в единомислието, с което изповядаха Символа на вярата и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”.

Празника уважи Областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев.

В края на службата епископ Висарион произнесе пастирско слово , насочвайки ни къде да потърсим спасение.-„ Възнесението на Господ Иисус Христос ни издига много високо, над цялата природа, над всичко земно. Христовото Възнесение ни учи да имаме възвишени мисли и да се издигаме над всичко дребнаво и недостойно, каза архиереят. –Този празник ни напомня, че земният живот не е най-висшето благо, че тази наша Земя не е целият свят, а по-скоро тя само е една незначителна прашинка от неизмеримата Вселена.”Владиката ни насърчи да бъдем достойни християни и всякога да бъдем с Господа Иисуса Христа, Който може да ни помилва и спаси.

Духовното събитие завърши с гръмко многолетствие, а епископ Висарион преподаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и честити празника.

И тази година бе спазена традицията - на всички присъстващи беше раздадено благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

Снимки: презвитера Таня Шикова

spasov

den

Вирни се горе