Църквата „Св. вмчца Неделя” в смолянския кв. Райково тържествено отпразнува храмовия си празник .”

Църквата „Св. вмчца Неделя” в смолянския  кв. Райково тържествено отпразнува храмовия си празник  .”

Днес, 7 юли, Православната църква чества подвига на Св. вмчца Неделя, която презря благата на този свят, красотата и насладата и загина мъченически за Христовата вяра.Приканени от празничния камбанен звън, десетки боголюбиви християни се събраха в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково, за да почетат паметта на Светицата и изпросят спасителната и благодатната Божия милост и закрила, както и да съучастват в св. Литургия. Тържествената богослужба възглави Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на празнуващия храм. С владиката съслужиха иконом Запрян Шиков, секретар на архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма и духовниците: Димитър Петров, Димитър Одаджиев, Димитър Куцев, Васил Маджаров и Николай Рангелов.

nedela

Радостта се възцари в 186-годишния храм от присъствието на въцърковени енориаши, които благоговейно съучастваха в светата служба.Към тях се присъединиха и миряни от другите квартали на града. Църковни певци, хористи, духовници и богомолен народ, обединени в молитва и песнопения, възхваляваха Светицата и просеха нейното застъпничество в дните на изпитания Всички заедно, с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

В края на Светата Литургия Епископ Висарион произнесе празнично пастирско слово , в което сподели важни моменти от мъченическия живот на Светицата.Същевременно той призова в службите, и то особено в неделните, да просим от нея молитвена закрила, защото стои пред Бога със светилника на мъченичеството. А също така, с чудното надмощие, е победила вражеските сили.

Духовното събитие завърши с водосвет и гръмко многолетствие. В края на тържеството владиката раздаде парченца нафора, а по традиция за всички имаше благословено ястие.

Вирни се горе