Църквата „Св. вмчца Неделя” в кв. Райково тържествено отпразнува храмовия си празник.”

Църквата „Св. вмчца Неделя” в   кв. Райково тържествено отпразнува храмовия си празник.”

Днес, 7 юли, Православната църква чества подвига на Св. вмчца Неделя, която презря благата и насладата на този свят, и загина на 22 години мъченически за Христовата вяра. В прослава на светицата, Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион възглави Божествената св. Литургия в храм „Св. вмчца Неделя”-кв. Райково. Владиката е викарий на Пловдивския митрополит Николай, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на празнуващия храм. С него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма, и свещениците Васил Маджаров, Димитър Одаджиев и Николай Рангелов.

Приканени от празничния камбанен звън, множество боголюбиви християни се събраха във вековния храм, за да почетат паметта на светицата и изпросят спасителната и благодатната Божия милост и закрила, както и да съучастват в св. Литургия. Радостта се възцари в празнично украсения храм, който и днес е вдъхновяващ със своята близо 200-годишна история. Храм, сътворен не само от силна вяра, но и от любовта на ктиторското семейство Васил Пангалов и неговата съпруга Неделя.В началото на светата Литургия епископ Висарион подстрига за четец благочестивия мирянин от кв. Райково, Тодор Шукеров.Църковни певци, хористи, духовници и богомолен народ, обединени в молитва и песнопения, възхваляваха светицата и просеха нейното застъпничество. Всички заедно, с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.Празника уважи и Областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев, който съучаства в литургията със своята внучка Стефани.

В края на богослужението епископ Висарион произнесе празнично слово , в което сподели важни моменти от живота на св. вмчца Неделя. Същевременно той призова в службите, и то особено в неделните, да просим от нея молитвена закрила, защото стои пред Бога със светилника на мъченичеството. А също така, с чудното надмощие, е победила вражеските сили. За нея патриарх Евтимий казва, че „умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата Й Господна беше удовлетворена, чистота –доволно голяма, подвизите-достатъчни”.

Духовното събитие завърши с празничен водосвет и тържествено многолетствие, след което викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. На всички присъстващи беше раздадено коливо и благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

nedela

stef

bed

sab

Вирни се горе