Църквата „Св. Висарион Смоленски" отбеляза храмов празник

Църквата „Св. Висарион Смоленски" отбеляза храмов празник

Празнуваме светъл и паметен ден за град Смолян, празникът на свещено мъченик Висарион Смоленски, живял във времето, когато съхраняването на вярата е било на първо място и над всички други потребности на човечеството. Днес бе отбелязан храмовият празник на най-голямата църква в Родопите и втора по големина след патриаршеския катедрала „Александър Невски” в София – „Свети Висарион Смоленски”. Празничната света литургия възглави Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Той припомни житието на родопският Свети Висарион Смолянски: В утро на 29 юли 1670 година Висарион Смоленски тръгнал, придружен от 10 телохранители, всички на коне и добре въоръжени от Долно Езерово за Горно Езерово. Ала ненадейно срещу тях излиза голяма въоръжена чета от турци, които връзват ръцете им и ги отвеждат към Смолян. Там помъчили да убедят епископ Висарион да откупи живота си, като приеме мохамеданската вяра, понеже мислели, че щом той се съгласи на това, много скоро и останалите българи християни безропотно ще го последват. Ала епископът отказа да приеме исляма. Тогава турците започват да го мъчат по различни и твърде жестоки начини. Така на 29 юли 1670 година в Смолян умира мъченически родопското светило, епископ Висарион, чиято памет днес озарява цялата. „Помнете вашите наставници, които са ви преподавали словото божие и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата и добродетелите“. С тези думи Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към всички. „Ако нашият народ със силата на вярата е победил робството, то днес нашия народ е призован да удържи победа над друго още по-страшно робство – на бездуховността, на материализма, на озлоблението, на желанието за отмъщение, на жестокосърдието и липсата на солидарност и любов, робството на отдалечаване от Бога. Божествената истина освободи нашия народ от турското робство, божествената истина ще го освободи и от робството на злото, ако той - народът ни и всички ние пожелаем да потърсим и намерим истината“, каза още митрополит Николай. Той поздрави Негово преосвещенство Смолянският епископ Висарион с неговия имен ден като му пожела дълъг живот, непоколебима вяра, с усърдие и мъжество да бъде опора и утеха на верния божи народ в Смолянска духовна околия.

visarion

На ктиторите сем. Баткови пожела здраве, дълъг живот, благопреуспяване и небесно спасение. „Да пребъде този храм во век и веков, да пребъде за утеха на верните, за придобиване на божествената божия благодат, да бъде врага небесен да бъде особено благодатно място на божието присъствие“, завърши словото си Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

В празничното богослужение участваха митрополити от други епархии, свещеници от Смолянската духовна околия и църковният хор на храм „Св. Александър Невски“.

Празничната литургия завърши с изпълнение на Многая лета и камбанен звън.

hora

Вирни се горе