Църквата „Св. Теодор Стратилат”в кв. Райково чества своя празник

Църквата „Св. Теодор Стратилат”в кв. Райково чества своя празник

На 8 февруари Светата Православна Църква почита паметта на вмчк св. Теодор Стратилат, мъдрия и храбрия пълководец, управител на град Ираклия, прославил се с добродетелите си. Той приема мъченическия подвиг пред очите на своите съграждани, за да ги укрепи с примера си в Христовата вяра.В чест на Светеца в храм „Св. Теодор Стратилат „ в смолянския квартал Долно Райково беше отслужена архиерейска св. Литургия. Празничната богослужба възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Живко Желев, предстоятел на храма, иконом Димитър Куцев и свещениците Васил Маджаров, Димитър Петров и Апостол Аролски.

Камбаненият звън призова енориаши и гости на квартала на Божествената св. Литургия.Въпреки мразовитото време, от рано сутринта в храма се стекоха мнозина миряни. Някои от тях бяха донесли петохлебие за освещаване, а други - дарове и сладкиши. Вярващите посрещнаха с радост своя архиерей, споделяйки, че винаги го очакват с душевно вълнение. Те съучастваха молитвено в светата богослужба, изпълнени с надежда, че честваният светец ще се застъпи за тях пред Всеподателя Бога.Църковни певци, хористи, под ръководството на Златка Маргаритова, и духовници украсиха песенно литургията и всички заедно изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”.

В края на богослужението епископ Висарион се обърна към присъстващите с празнично пастирско слово, в което посочи важни моменти от живота и служението на св. вмчк Теодор Стратилат:”Заради Христа св. Теодор претърпял много страдания и мъчения, подчерта владиката.Той загинал мъченически чрез посичане с меч при император Линикий.- ІV век.Страданията му и неговата твърда вяра станали причина да приемат християнството много жители на града и много войници...Братя и сестри, на какво ни учи светецът? Учи ни всички ние да изпълваме живота си с вяра, постоянство, добродетелност и да просим винаги Божията милост.”

Епископ Висарион честити празника и преподаде архипастирския и светителски поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митропорлит Николай.

Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от свещеноиконом Запрян Шиков.На всички присъстващи беше раздадено благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

jivko

Вирни се горе